Nieuws & Blogs

Aran stelt zich voor

Datum: 17-8-2022

Ik ben Aran Schipper, 20 jaar en kom uit Emmen.

Ik studeer werktuigbouwkunde bij NHL Stenden. Van jongs af aan ben ik altijd erg geïnteresseerd geweest in techniek. Vaak dingen bouwen, ontwerpen en uit elkaar halen. Dit zag mijn vader erg duidelijk en hij wou een uitdaging aan me geven. Zo heeft hij een 3D-printer voor me gekocht op mijn 13e verjaardag. De printer moest zelf in elkaar gezet en afgesteld worden. Het zorgde ervoor dat ik snel vele technische vaardigheden leerde bij het bouwen, analyseren, programmeren en modificeren van de printer. Het heeft me zeker geholpen bij de kennis die ik nu heb en vooral hoe ik dat moet toepassen.

Problemen achterhalen en oplossen zijn mijn sterke punten. Toen ik de mogelijkheid kreeg om voor Litecad een uitdaging uit mijn comfort zone aan te gaan, was ik gelijk geïnteresseerd. De uitdaging was om het kantoorpand in Hoogeveen op een opvallende, maar toch effectieve manier duurzamer te maken. Verduurzamen kan op talloze manieren, maar het opvallend verduurzamen van een rijksmonument bleek veel lastiger. Aan het uiterlijk van het pand mag niks veranderd worden, dus op die manier opvallen viel gelijk al af.

Om op te vallen moest niet de plaatsing, maar het product zelf opvallend zijn. Na veel onderzoek en overleg is er uiteindelijk gekozen voor een zonvolgend zonnepaneelsysteem van Ecoplant. Het systeem heeft iets weg van een grote bloem door de vorm van de zonnepanelen. Hierbij komt dat het, net als een bloem, de zon ook actief volgt. Dit is niet alleen erg opvallend, maar het verhoogt de opbrengst van de panelen aanzienlijk. Vanwege het feit dat de bloem altijd recht op de zon gericht staat, blijft de effectiviteit de hele middag vrijwel gelijk. Dit resulteert in tot wel 40% meer opbrengst. Omdat het rendement per vierkante meter hoger is, is het product relatief compact. Hierdoor past het makkelijk in de achtertuin van het kantoorpand, zonder in de weg te staan van het personeel.

Hoewel ik erg veel plezier beleef aan dit project zal ik me straks toch echt weer op een ander project moeten focussen, namelijk het vervolg van mijn studie. Ik wens Litecad en alle medewerkers heel veel succes toe en de zonne(paneel)bloem kom ik zeker bekijken zodra deze geplaatst is in de Litecad-tuin.