Nieuws & Blogs

Een groot gevaarte in de achtertuin

Datum: 8-6-2021

Ingestuurd door onze collega Sandra uit Schoonebeek: een foto van NAM locatie Schoonebeek 447 waar in korte tijd een toren is opgetuigd voor het opruimen van een gasproductieput. Zo snel gaat dat dus! We zijn nieuwsgierig naar de functie van dit gevaarte in de ‘achtertuin’ van Sandra. Onze Litecad’er Harry van der Vlag, senior Operation Technician, is op deze locatie verantwoordelijk voor het aanbieden van een veilige werkplek en vertelt ons alles over deze nieuwe ‘Plug & Abandonment methode’.  

Van origine is Harry werktuigbouwkundige maar uiteindelijk in het procesoperator vak gerold. Eerst in de chemie-industrie en nu bij NAM. Inmiddels is Harry 5 jaar werkzaam voor Litecad op diverse projecten van NAM. Waar hij als operator zorg draagt voor een veilige werkplek op onder andere locatie Schoonebeek 447. De grote toren die op deze locatie staat is een zogenaamde Abandonator een product van WellGear. Dit is een machine die alles kan, maar dan wel zo efficiënt en veilig mogelijk.  

Harry: “Er komt meer bij kijken dan je denkt op een project als dit. Het is belangrijk om de procedures en werkprocessen op locatie goed op orde te hebben om een veilige werkplek aan te kunnen bieden. Denk aan de werkvergunningen, is alles voor SODM ‘in place’, zijn de tekeningen voor elkaar, voldoet het Shutdown plan aan de eisen. In andere vakgebieden is meer focus op productie en hier richt ik mij ook op het begeleiden en controleren van processen. Voor dit project spelen er andere veiligheidsfactoren en risico’s mee dan bij een reguliere onderhoudsstop. Alle voorbereidende werkzaamheden, omliggende putten moeten worden veiliggesteld en er zijn veel verschillende partijen werkzaam aan die installatie. Dat alles bij elkaar maakt het een uitdaging om te zorgen dat het werk veilig uitgevoerd kan worden. Deze week wordt de toren weer afgebroken en als de veiligstelling is opgeheven en de plant weer succesvol in bedrijf gaat…Ja, dan heb je wel eer van je werk.