Nieuws & Blogs

Energiecoaches aan het woord

Datum: 19-10-2022

Hoe duurzaam is jouw huis eigenlijk? Met de huidige gasprijzen loont het zeker om te onderzoeken wat je kan doen in huis om energie te besparen. Collega Lisa Streur liet haar huis onder de loep nemen door energiecoaches Geert Meursing & Harry Jaspers van de Gemeente Emmen en we gingen in gesprek met de energiecoaches.

In het kader van de maand van de duurzaamheid delen wij deze maand interviews, tips en artikelen rondom dit thema. Lees hieronder het interview met de energiecoaches:

In gesprek met twee Energiecoaches van de gemeente Emmen. Geert Meursing, voormalig contracthouder bij de NAM en sinds jaar en dag een goede bekende van veel Litecad-collega’s en Harry Jaspers, voormalig docent werktuigbouwkundige aan het Drenthe College en de Stenden Hogeschool. We hebben afgesproken in de woning van collega Lisa Streur in het mooie Erica, een dorp behorend bij de gemeente Emmen.

Tijdens de koffie en koek trapt Geert het gesprek af. “In april 2020 stopte ik met werken bij NAM en ik ben begonnen met het doen van allerlei klusjes in en om huis. Toen ik toe was aan het plaatsen van zonnepanelen bleek dat ons dak toch wel erg oud en de isolatie aan de matige kant was. Ik moest eerst op zoek naar nieuwe dakpannen en die kostenpost viel me niet mee. Met als doel de kosten wat te drukken ben ik in de buurt rond gaan vragen wie er ook in geïnteresseerd waren in dakpanvernieuwing. Mijn rondgang resulteerde in een werkgroepje van 3 mensen en uit een door ons uitgezette enquête bleek dat er in de buurt erg positief werd gereageerd om gezamenlijk bezig te gaan met verduurzaming. Vervolgens heb ik de gemeente Borger-Odoorn gevraagd in hoeverre zij hier nog iets in konden betekenen. De gemeente had hier geen geld voor beschikbaar maar bood wel een alternatief: ik kon meedoen aan de cursus Energiecoach in de gemeente Emmen. Dat vond ik interessant en na een voorlichtingsbijeenkomst heb ik 5 woensdagmiddagen deze cursus gevolgd. Die werd gegeven door Mirella Asunis, docent Bouwkunde aan het Drenthe College. En zo ben ik nu Energiecoach.

Inmiddels zijn in samenwerking met het Drenthe College meer dan 54 Energiecoaches opgeleid, allemaal leeftijdsgenoten die op geheel vrijwillige basis werken. Wat de Energiecoaches doen is mensen helpen om te verduurzamen om zo kosten te besparen en helpen te overleven in deze lastige tijden. Je komt soms schrijnende gevallen tegen van bijvoorbeeld mensen die een warme maaltijd overslaan en naar bed gaan als het donker wordt om maar geen lampen aan te hoeven doen.

Het initiatief is door Emmen genomen vanuit zorg voor zijn burgers en met als doel te verduurzamen. Dat vind ik heel mooi. Wij als coaches geven tips en zijn een klankbord. We zijn heel verschillend: de een heeft een achtergrond vanuit de zorg en zal meer het gesprek aangaan bij de mensen, ik daarentegen ben een echte techneut en neig meer naar de technische kant bij de coaching. Duurzaamheid vraagt om ander gedrag, daar begint het feitelijk mee. Ik vind het wel eens lastig om naar het gedrag van mensen te kijken want het gaat daarmee ook over mijn eigen gedrag.

Graag wil ik de naam van John Smalbil noemen, beleidsmedewerker Energie & Duurzaamheid van de gemeente Emmen. John vind ik echt een verbinder. Iemand die zich ergens in vastbijt en er duidelijk voor gaat. Dat werkt erg motiverend. Via hem is er nu een zogenaamde blowerdoor beschikbaar voor de coaches en persoonlijk vind ik het prettig om met deze tool bij de mensen naar binnen te kunnen stappen. Zoals gezegd: ik ben wel van de techniek. De blowerdoor ziet eruit als een soort grote ventilator die in een deuropening wordt geplaatst. Nadat alles is aangesloten op een computer brengt de ventilator de woning op een onderdruk waardoor, nu in de zomerperiode, de warme buitenlucht door kieren en naden binnenkomt. Deze warme lucht wordt met een warmtebeeldcamera zichtbaar gemaakt. Onnodig energieverlies door kieren en naden en vochtplekken waar schimmel kan ontstaan zijn zo eenvoudig op te sporen. Wil je meer weten hoe dit in zijn werk gaat? Op youtube staat hierover een heel duidelijk filmpje:  https://www.youtube.com/watch?v=XKDc2kr9auc

Er wordt positief en dankbaar gereageerd. We geven hele praktische tips. Kieren en naden zijn bijna altijd door de mensen zelf en tegen lage kosten te herstellen en mensen vinden het fijn om met iemand te praten die verder geen commerciële intenties heeft. Ons enige belang is om energie te besparen en mensen te helpen.”

Geert vindt het prettig om een collega-Energiecoach mee te nemen bij een energiescreening. Vanmiddag is Harry Jaspers mee. “Ik ben nu een kleine drie jaar Energiecoach. Na mijn pensioen wilde ik graag een vrijwilligerstaak doen en het liefst een die relatie had met techniek. Ik kwam dit tegen en heb me aangemeld bij -in mijn geval- de provincie Drenthe. Na vijf lesavonden in Assen ben ik eerlijk gezegd losgelaten en moest ik zelf proberen om aan geïnteresseerde mensen te komen. Dat heeft me ertoe gebracht om me aan te sluiten bij de gemeente Emmen en van daaruit krijg ik nu opdrachten. Ik beleef er erg veel plezier aan.”

Dat je je huis isoleert door kieren dicht te stoppen is altijd verstandig, je kan soms wel tot 30% energieverlies voorkomen. Maar, vertellen de mannen: “Isoleren is ventileren is het credo.” Ventileren is nodig om de lucht in huis gezond te houden. Te veel CO2 leidt tot hoofdpijn en gezondheidsklachten en schimmels door vochtproblemen. Als er ook nog een open vuur in de woning aanwezig is, zoals bijvoorbeeld van een geiser, dan is er risico op koolmonoxidevergiftiging. Vaak zijn dit eyeopeners.

De meest voorkomende tips?

  1. Rubbers rondom ramen en deuren soepel houden;
  2. Ventilatieroosters los- en schoonmaken;
  3. Gloei- en halogeenlampen vervangen voor ledlampen;
  4. Deuren boven dichthouden als beneden de verwarming aan staat;
  5. Het kruipluik afdichten zodat wordt voorkomen dat de koude natte lucht uit de kruipruimte de woning binnen komt;
  6. Handen wassen met koud water (vaak staat de kraan standaard op de warmte stand);
  7. Door korter douchen en het gebruik van een spaardouchekop. De gemiddelde mens doucht 9 minuten. Reduceer je dat naar 5 minuten per douchebeurt dan bespaart een gemiddeld gezin bij een gasprijs van €1 per m3 gas hiermee € 130 op jaarbasis;
  8. Kritisch nadenken over de tweede -vaak oudere- koelkast die aanstaat voor koele drankjes tijdens verjaardagen. Deze verbruiken behoorlijk veel stroom en als je hem uitzet kun je ook weer meer dan €50 per jaar besparen.

Verder zijn waterbedden, vijverpompen, verwarmingspompen en airco’s enorme energieverbruikers.

In de woning van Lisa bleek het best goed voor elkaar. Haar tips betroffen de aansluiting van de dakconstructie op de muurplaat en in de dakplaten in de nok van het dak die niet goed  elkaar aansluiten waardoor met name daar warmte verloren gaat. Verder zijn de rubbers langs ramen en deuren niet soepel waardoor ook daar warmteverlies is. Tips: isolatie aanbrengen bij de dakplaten, deze afdichten en goed kitten. En de rubbers rondom ramen en deuren soepel houden middels bijvoorbeeld een rubberstick.

Voor Litecad-collega’s die in Emmen wonen is een afspraak met een energiecoach mogelijk door aanmelding via energiecoach@emmen.nl Om erachter te komen of en hoe het bij overige gemeentes is geregeld kun je met de betreffende gemeente contact opnemen.