Nieuws & Blogs

Het antwoord op onze vraag...

Datum: 29-6-2021

Op onze vraag wat betekent het beeldmerk (zaagtandlogo) van Litecad hebben we veel originele en creatieve antwoorden binnengekregen…Van een link met Bitcoins, schroefdraadverbinding, tot energievraag en aanbod en plaatsing van zonnepanelen. Het juiste antwoord gaat terug naar de industriële revolutie in Engeland in 1750. Bij het bouwen van de fabriekshallen werd toentertijd gebruik gemaakt van schuine daken (zaagtandvorm). Met als resultaat een gelijkmatige verdeling van het licht. Wie wel eens in zo'n oude fabriekshal heeft rondgelopen, is het vast opgevallen hoe licht het is van binnen. Dat is ook precies het idee achter de schuine daken! Ook later werd de zaagtandvorm nog wel gebruikt om elektriciteitskosten te besparen, en tegenwoordig ook wel uit milieuoverwegingen. De zaagtanddaken zijn namelijk heel geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen!

Waarom hebben oude fabriekshallen schuine daken?

Bron: Quest

Oude fabriekshallen hebben vaak schuine puntdaken. Het ziet er heel hip en industrieel uit, maar daar was het de ontwerpers van de fabriek waarschijnlijk niet om te doen. Wat is het idee achter de zogenaamde 'zaagtandvorm' dan wel? Wie wel eens in zo'n oude fabriekshal heeft rondgelopen, is het vast opgevallen hoe licht het is van binnen. Dat is ook precies het idee achter de schuine daken.

Fabriekseigenaren moesten werken met daglicht

De industriële revolutie ging in Engeland rond 1750 van start. De fabriekshallen schoten als paddenstoelen uit de grond, zodat er volop gewerkt kon worden. Maar wel alleen overdag. De gloeilamp deed pas in de tweede helft van de negentiende eeuw zijn intrede. Omdat 's nachts werken geen optie was, was het voor de fabriekseigenaar belangrijk om zoveel mogelijk gebruik te kunnen maken van het aanwezige daglicht. En dan kom je al snel uit bij een raam in het dak.

Zaagtanddaken zorgen voor gelijkmatig verdeeld licht

Maar waarom zijn de daken dan schuin? Je kunt toch ook een glazen plaat in het dak plaatsen? In de fabriek moest het licht gelijkmatig verdeeld worden, zonder donkere hoekjes. En direct zonlicht maakt een ruimte niet alleen heel warm, maar zorgt ook voor vervelende scherpe schaduwen.

Een groot raam op de noordkant bovenin een ruimte is de ideale oplossing: wel mooi uniform licht, maar geen direct zonlicht. Vandaar de zaagtandvorm van het dak. De korte, bijna rechte kant van de zaag is het raam, de schuinere lange kant het dak zelf.

Schuine daken worden nog steeds gebruikt

Ook later werd de zaagtandvorm nog wel gebruikt om elektriciteitskosten te besparen, en tegenwoordig ook wel uit milieuoverwegingen. De zaagtanddaken zijn namelijk heel geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen.