Nieuws & Blogs

Het werk is nooit saai als werkvoorbereider

Datum: 17-5-2021

Martijn: “de opleiding Onderhoudstechnologie was voor mij een hele interessante opleiding. Ik heb voornamelijk gewerkt in een projectenomgeving waar nieuw- en verbouw centraal stond. Maintenance was daarom relatief nieuw voor mij. De lessen die de docenten van de Hogeschool Utrecht geven zijn goed te volgen als je een technische achtergrond hebt.”

“Ondanks dat de focus van de opleiding ligt op WTB lukt het me als E&I’er goed om de stof op te nemen. De theorie was interessant en het enthousiasme van de docenten werkte aanstekelijk”

Elke dinsdagavond volgde Martijn de lessen bij de Campus in Hoogeveen. Een opleiding volgen naast werk en privé bleek soms een uitdaging te zijn. Martijn: “Als ik kijk naar de balans werk/studie/privé, dan moest ik wel eens nee zeggen tegen vrienden of familie. Met name verslagen schrijven en onderzoekjes uitwerken zijn een tijdrovende bezigheid. Het leren voor een tentamen zelf vond ik wel meevallen.” Ondanks dat de opleiding heel erg gericht is op WTB lukte het Martijn om als E&I-er wel goed om de stof op te nemen. Martijn: “De theorie was interessant en het enthousiasme van de docenten werkte motiverend. Ik vond het pas lastig worden op het moment dat de eerste lockdown kwam. Beginnen met het eindonderzoek, de kinderen helpen met hun huiswerk en er vervolgens om 21.00 uur achter komen dat je nog aan de slag moet met je eigen studie…Dat was wel eens zwaar.”

Procesverbeteringen toepassen in de praktijk

Momenteel is Martijn gedetacheerd bij Stork als werkvoorbereider E&I. Daar doorziet hij nu de complexiteit van de werktuigbouwkunde tak. Martijn: “nu weet ik wel waar mijn collega werkvoorbereiders het over hebben als ze weer eens een discussie met de inspecteur over het NDO hebben. De bagage uit de opleiding heeft er voor gezorgd dat mijn interesse voor het proces achter de organisatie is gewekt; hoe kunnen we daar verbeteringen in aanbrengen.”

De opleiding werd aangeboden via de Litecad Campus. “Bij het eerste contact dat ik met Litecad heb gehad, had ik al het gevoel dat Litecad een heel sociaal bedrijf is. Er wordt naar mij geluisterd en mijn mening wordt gewaardeerd. Litecad vormt voor mij een stabiele basis waar ik op terug kan vallen en waardoor ik mijn werk met veel plezier kan uitvoeren. Ik voel mij gewaardeerd door Litecad, ik word als een collega behandeld en niet als ‘nummer zoveel’. Dat vind ik heel belangrijk in mijn werk.”

Als werkvoorbereider in een hectische omgeving

De werkdag van Martijn begint, uiteraard, eerst met koffie! Martijn: “als werkvoorbereider zit je altijd in een wespennest: veel regelen, bellen en bestellen en af en toe schiet ik in een overall om bij een klant een storing te verhelpen of om mee te helpen als schakelbevoegd persoon. Mijn dagen zijn heel divers en nooit saai….Bijvoorbeeld mijn bijdrage in de storingsdienst… daar haal ik veel voldoening uit. Ik had nooit gedacht het leuk te vinden om midden in de nacht uit bed te worden gebeld om een storing te verhelpen. Dat zie ik niet als belasting.”

Paarse koe award

Martijn heeft onlangs de Paarse Koe award gekregen. Volgens Martijn was dat voor iets wat hij als vanzelfsprekend beschouwde, maar zijn opdrachtgever zag dat anders en nomineerde hem voor de Paarse Koe. “Ik heb terwijl ik naar mijn werkplek liep, een irriterende stof in mijn oog gekregen. Ik heb daar direct melding van gemaakt en heb de status daarvan steeds ‘bewaakt’. Uiteindelijk heeft de fabriek waar de blootstelling was, hun proces aangepast waardoor vanuit de toenmalige foutsituatie een blootstelling niet meer kan ontstaan.”

Werkgeluk uit een wandeling naar Parijs

En wat betekent werkgeluk voor Martijn? “Werkgeluk zit voor mij in heel veel dingen, soms is het een succes op een klus, maar soms is het ook gewoon een ordinaire lachsalvo met collega’s. Werkgeluk komt ook uit waardering, dat is iets wat ik vaak krijg vanuit Litecad. Dat hoeft niet uit grote dingen te komen, soms is het even een gesprekje aan de telefoon met een van de dames op kantoor. Een andere keer is het een gezamenlijke competitie in een virtuele wandeling naar Parijs.”

“Werkgeluk bestaat voor mij uit waardering, succes en soms gewoon een lachsalvo met collega’s”

Bassist en vintage elektronica

Op de vraag ‘wat doe je als je niet aan het werk bent’ antwoordt Martijn: “Al vanaf mijn tienerjaren speel ik gitaar en bas. Ik heb in veel wisselende samenstellingen gespeeld. Momenteel ben ik bassist in een coverband waar we van alles uit de top 2000 spelen. Met drie schoolgaande tieners is het vaak bijspringen voor wis- en natuur- en scheikunde huiswerk, maar dit doe ik met plezier. Aan mijn opleiding elektronica heb ik een zwak voor “vintage” elektronica overgehouden. Je kunt me met regelmaat voorovergebogen in een (buizen)versterker vinden.”