Nieuws & Blogs

Klokkenmaker & Commissioning Lead Engineer

Datum: 26-10-2021

Een man van het eerste uur, de allereerste Litecad’er met 23 dienstjaren en een Litecad’er in hart en nieren! Op zijn 68e is hij nog steeds goed bij de tijd. Elke dag staat hij om 5.45 uur op, gaat nog met veel plezier en energie naar zijn werk en denkt er nog niet over om te stoppen. Als hij niet werkt dan repareert hij graag klokken, alhoewel hij daar (mooie woordspeling) nu niet veel tijd voor heeft. We praten met Gerrit Bekhof, op de locatie waar zijn Litecad carrière 23 jaar geleden allemaal begonnen is: NAM Locatie Delfzijl tankenpark.

Met zijn 68 lentes jong heeft Gerrit al op heel wat projecten meegedraaid en denkt hij er nog niet over om te stoppen. Thuiszitten is niks voor mij, aldus Gerrit. Opgegroeid in een arbeidersgezin, wilde hij als klein jongetje het liefst later ‘an de schuppe staan’. Het lot wilde anders: door gezondheidsredenen is hij van onderhoudsmonteur uiteindelijk doorgegroeid naar Commissioning lead engineer. Waar hij zich vandaag de dag nog steeds vol passie voor inzet. De passie voor techniek stroomt door zijn bloed en Gerrit draagt zijn kennis en ideeën graag over. Door zijn aanstekelijke enthousiasme en ambitie weet hij met zijn team resultaten te behalen en iedereen mee te krijgen. Menig Litecad’er heeft Gerrit in het veld leren kennen en werkt graag met hem samen. Tijd om het boegbeeld zelf zijn verhaal te laten doen.

We waren op Delfzijl Tankenpark. Een NAM locatie waar opslag-, scheiding- en verlading van aardgascondensaat en water plaatsvindt. Aardgascondensaat en water dat met het aardgas mee geproduceerd wordt komt per pijpleiding en vrachtauto aan vanuit de ondergrondse gasopslagen op het tankenpark. Dit wordt gescheiden en het condensaat gaat op transport per schip.

Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit?

Ik ben Commissioning Lead engineer van een klein team. Doordat steeds meer NAM locaties ingesloten worden, wordt het werk minder en de teams ook kleiner. Ik merk zelf dat ik het prettig werken vind in een kleiner team. Het werk wordt dynamischer en afwisselender daardoor. Ben zelf meer het veld in voor het testen. Zoals laatst, met een leidingdruktest die uitgevoerd moest worden. Dan help ik zelf ook mee door bijvoorbeeld met jerrycans water te sjouwen. Uiteindelijk moeten we de klus als team klaren. Ik sta ’s ochtends om 5.45 uur op. Ik begin de dag met een gebed want geloof speelt een belangrijke rol in mijn leven. Dan ga ik naar locatie en onder het genot van een bak koffie spreken we de dag door. De looptester haalt dan meestal de vergunningen op bij de LVP (locatieverantwoordelijk persoon) en dan beginnen we met de werkzaamheden. Daarnaast ben ik op dit moment druk bezig met het voorbereiden van commissioning plannen voor de turnaround op de ondergrondse gasopslag Norg.

Waar haal jij jouw werkplezier uit?

Het omgaan met mensen. Mensen blijven mij boeien, en de omgang met mensen vind ik het allerleukste. Iedereen heeft zijn eigen karakter en het is een mooie uitdaging om te zorgen dat je samen een goed eindresultaat neerzet. Ik ben een teamplayer. Als team bereik je meer dan in je eentje. Een team is een klok. Als een radartje het niet goed doet dan werkt de rest ook niet. Dus iedereen heeft zijn aandeel en is onderdeel van het geheel. Het mooiste vind ik een stuk planning met activiteiten die uitgevoerd moeten worden. Daar mag van mij best wel een uitdaging in zitten. Vaak verandert er nog wel eens iets in een planning. En dan moet ik actie ondernemen, meedenken, schakelen, ingrijpen en dat vind ik fantastisch. En de dag van oplevering! Dat alles goed verlopen is en dat de opdrachtgever tevreden is. Ik krijg meestal de credits. Dat moet je niet doen zeg ik dan, want het hele team heeft het gedaan.

Wat is er in jouw loopbaan het meest bijgebleven?

Ik ben op mijn 18e begonnen en ben nu 68. Ik heb tot nu toe bijna alle projecten als geweldig ervaren, er waren maar twee die ik minder leuk vond. Wat mij hier is bijgebleven is een project waar het DCS (controlesysteem) en IPS (beveiliging systeem) vervangen moesten worden, binnen 72 uur tijd. De installatie bleef hierbij gewoon in bedrijf, wat de nodige uitdagingen met zich meebracht. We hadden ons goed voorbereid met een noodplan en mitigerende maatregelen. Ik heb toen met een team in twee ploegen van 12 uur gewerkt. Iedereen heeft keihard gewerkt, waardoor we uiteindelijk de deadline van 72 uur doorlooptijd gehaald hebben. We hadden in ieder geval een goede catering, daar wordt nog meer over gepraat, dan het werk zelf, vertelt Gerrit lachend. Dit project is echt goed verlopen, een mooie prestatie. Toen heb ik Arjan Poppema gebeld, of Litecad hier nog iets in kon betekenen. Litecad heeft vervolgens het hele team een financiële bijdrage gegeven als blijk van waardering. Ja, dat vind ik zeker een mooi gebaar.

Gerrit over de lange samenwerking met Litecad: “Tot op dit moment heeft de klok geen verkeerde slag gemaakt, en er zit ook geen stof in de klok. Iedereen heeft zijn eigen karakter en het is een mooie uitdaging om te zorgen dat je samen een goed eindresultaat neerzet."