Nieuws & Blogs

Laagstaande zon - 4 tips om veilig de weg op te gaan

Datum: 24-9-2021

Deze week is de herfst begonnen! Een prachtig seizoen. De zomer wordt afgesloten en af en toe zorgt de zon nog voor heerlijke zomerse temperaturen. Maar die laagstaande zon kan ook een niet te onderschatten risico opleveren. Je knijpt je ogen tot spleetjes, en nóg zie je niet veel: de zonsopkomst en -ondergang kunnen prachtig zijn, maar ook ronduit gevaarlijk in het verkeer. Bij laagstaande zon gebeuren veel meer ongelukken. Vier tips om veilig de weg op te gaan! 

1. Tegenliggers in het zonnetje

Last van laagstaande zon in de achteruitkijkspiegel? Dan hebben tegenliggers nog meer last, want zij kijken tegen de zon in. Houd er rekening mee dat ze minder goed zicht hebben. Rij voorspelbaar, doe geen onverwachte dingen. Rij met aangepaste snelheid, zeker in de buurt van kruisingen en op andere onoverzichtelijke plekken.

2. Zonneklep

Handig, zo’n kantelbaar zonnescherm bij de voorruit. Let wel op dat vooruít kijken belangrijk is om onverwachte gevaarlijke situaties (file!) op tijd waar te nemen.

3. Dimlichten

Verlichting maakt je beter zichtbaar, ook bij laagstaande zon. En vooral voor tegenliggers die tegen de zon in kijken.

4. Schone voorruit

Een open deur maar zorg ervoor dat de voorruit schoon is. Zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant, trouwens. Want wanneer die felle zon schijnt op een vieze ruit, kan je er nog minder goed doorheen kijken. Zorg voor voldoende ruitenwisservloeistof in je reservoir. Mocht je onverhoopt toch rijden met een vieze voorruit, dan kan je deze onderweg even schoonspoelen.

Bron:anwb