Nieuws & Blogs

Oktober maand van de duurzaamheid

Datum: 31-10-2022

Het laatste interview van de interview-reeks in het kader van de maand van de duurzaamheid is met collega Kor Leegte. Kor neemt ons mee in zijn werkzaamheden als Project Engineer voor een energiebesparend project. In zijn functie is hij verantwoordelijk voor het werktuigbouwkundige (WTB)- deel bij (multidisciplinaire) projecten.

Lees hieronder het interview met Kor:

“Ik heb ondertussen een aantal projecten afgerond. In het kader van de energietransitie hebben wij het Heat-re-use project in opdracht. Een warmte terugwin-unit (WTW-unit) zal volgend jaar in een gebouw worden geïnstalleerd. “

 

Kor geeft aan dat de werking van de nieuwe WTW-unit zoals elke andere WTW-unit is.

Een WTW-unit is een ventilatieapparaat dat lucht in het gebouw afvoert en schone lucht van buiten aanzuigt. De warme lucht uit het gebouw wordt afgezogen naar buiten. De aangezogen verse koele buitenlucht wordt door middel van een warmtewisselaar opgewarmd met de afgezogen warme lucht die uit het gebouw komt.

 

“Momenteel staan in het gebouw elementen die ervoor zorgen dat de omgevingslucht wordt opgewarmd. Daarnaast wordt de lucht ook verwarmd door elektrische heaters. De uitgaande warme lucht is niet extreem warm, maar wordt nu niet hergebruikt. Om het gebouw efficiënter te verwarmen en minder energie te verbruiken worden de heaters vervangen voor een WTW-unit met een eigen heater. Als de temperatuur van de inkomende lucht in het gebouw te laag is en er te weinig warmte in de af te voeren lucht zit, dan zal de heater van de WTW in werking treden.

 

Samen met een multidisciplinair team zal ik zorgen voor het uitvoeren van dit energiebesparende project. Andere energietransitie projecten kan ik nu niet benoemen. Ze zijn er wel, alleen nog niet in engineeringsfase.”

 

De benodigde energie op het park waar Kor werkzaam is, wordt gewonnen door wind- en zonneparken. “Op het park zie je op elke parkeergelegenheid enkele laadpalen staan. Binnen ons team beschikken we over een elektrische transporter (een kleine truck). Erg praktisch als je snel en meerdere spullen moet verplaatsen. De transporter wordt dagelijks gebruikt en kan op locatie worden opgeladen. Daarnaast kunnen we gebruik maken van fietsen, die bij enkele gebouwen staan.

 

Thuis? Ik doe al 5 jaar aan energiebesparing. We hebben enkele zonnepanelen op de woning geplaatst en sinds kort beschikken we over een zonneboiler. Ik ben heel blij met deze zonnige zomer en uiterst tevreden over mijn investeringen. In de toekomst zal mogelijk een warmtepomp worden aangeschaft. “