Nieuws & Blogs

Over Drentse Heideschapen en een nieuwe job

Datum: 6-5-2021

Ken je collega! In gesprek met Bob van den Bosch over zijn overstap van opdrachtgever NAM naar SCW Alkmaar. Op het Groningse platteland woont Bob samen met zijn vrouw Ria op een verbouwde boerderij. Bob is een hobbyboer en dierenliefhebber. Dat blijkt al uit het feit dat Bob 5(!) honden heeft. Op een na, allemaal bordercollies oftewel schapendrijvers. En dat is niet zo vreemd aangezien de vrouw van Bob schaapherder is. Er wordt dus niet alleen met de honden gewandeld, de kudde schapen gaan gewoon mee.

Hoe is de overstap naar SCW gegaan?

Voor NAM heb ik ruim drie jaar als operator op verschillende locaties gewerkt. Een mooie tijd, maar daar kwam helaas vorig jaar een eind aan. Na een tussenstop bij Delesto, waar ik heb geholpen bij de opstart van oude energiecentrale, vroeg Christian of ik interesse had om ‘over ver’ te gaan, naar Alkmaar. Bij een fabriek in aanbouw waar biologische reststromen worden omgezet naar groene grondstoffen voor de (chemische) industrie en groene moleculen voor de energie sector. Daar zochten ze een breed inzetbare operator. Toen ben ik in contact gekomen met SCW en dat klikte heel goed.

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Het werk is ontzettend afwisselend en dynamisch. Geen dag is hetzelfde. De proeffabriek is op dit moment in aanbouw, en dat betekent dat ik het ene moment een storing verhelp, dan een luchtkanaal aanleg en het andere moment sta ik bij de betonmolen of heb ik een schilderskwast in handen. Ik ben meet- en regel onderlegt dus daar zetten ze me ook voor in. Ik ben een soort ‘manusje van alles’ op dit moment.

Waar haal jij de meeste energie uit in jouw werk?

In mijn NAM tijd was ik voornamelijk bezig met werkvergunningen. Nu heb ik veel meer variatie in mijn werk. Deze technologische ontwikkeling is nog niet eerder toegepast en alles moet nog uitgevonden worden. Je wordt uitgedaagd om mee te denken in dit proces. Ik krijg veel vrijheid en vertrouwen. Ze gaan ervan uit dat je kan wat je zegt en dat je doet wat je belooft. Daarnaast is de sfeer op locatie geweldig. De mensen die daar lopen zijn een unieke combinatie van verschillende achtergronden. Je maakt gebruik van elkaars expertise en ervaring. De sfeer, de samenwerking, van niets iets maken, en dat pragmatische, daar haal ik mijn energie uit.

Hoe bevalt het van huis zijn?

Omdat de afstand Alkmaar –Pekela te ver is om dagelijks op en neer te reizen, zit ik vier dagen per week ‘in de kost’. Ik vertrek maandagochtend om 4 uur en kom donderdagavond terug. Vaak ga ik na het werk nog even langs het strand, uitwaaien en de zeelucht opsnuiven. In het verleden ben ik veel offshore geweest dus ik hoef niet echt te wennen. Voor zowel het thuisfront als voor mij is het goed te combineren op deze manier.

Hoe vind je Litecad als werkgever?

Je bent bij Litecad geen nummer. Het laagdrempelige en persoonlijke contact ervaar ik als heel positief. Ze kennen je echt en als er iets is dan wordt het ook daadwerkelijk opgelost of geregeld.

Op welk resultaat ben jij trots?

Een succesvol project waar ik trots op ben is dat ik NAM heb overgehaald om onze schapen te laten grazen op NAM locaties. Normaal wordt voor het maaien een machine ingezet. Maar dat brengt wel bepaalde risico’s met zich mee. Mijn idee was om onze schapen in te zetten op NAM locaties als ‘groen alternatief’ waardoor je een ontstekingsbron op site wegneemt. Hier was NAM direct heel enthousiast over. En zo kwam het dat onze 45 schapen op verschillende NAM locaties tussen de leidingen grazen.

Wat doe je als je niet aan het werk bent?

Dan ben ik de boerderij aan het opknappen. We maken ook regelmatig een wandeling met de honden, en soms gaan ook de schapen of de paarden mee. En wij het belangrijk om iets terug te doen in het leven. We zitten nu in een traject waarbij we kinderen uit kwetsbare gezinnen de mogelijkheid geven om het weekend bij ons door te brengen. Dan kunnen ze alles even loslaten, genieten en gewoon even kind zijn. Zien dat een kind daarvan opbloeit vinden we heel waardevol.

Daarnaast is Bob druk met zijn beestenboel: twee Haflingers en een Shetlander, 10 schapen, daartussen scharrelen de kippen en cavia's. Een bonte en gevarieerde mix. Eigenlijk net als Bob; een bijzondere en kleurrijke collega. Zoals Bob zelf zegt, dat kan gewoon bij Litecad: authentiek en jezelf zijn.