Nieuws & Blogs

Veilig werken volgens plan

Datum: 10-5-2021

Onze collega Rik Kuiper over zijn werk als Operation Technician bij NAM. “Vroeger wilde ik archeoloog worden, het liefst een maritiem archeoloog. Het varen is gelukt, maar dan als machinist op de grote vaart. In die periode raakte ik echt geinteresseerd in techniek,” vertelt Rik. Na ruim 4 jaar op de Grote Vaart werd het voor Rik tijd om een verdiepingsslag te maken in de technieksector. Zonder de vereiste diploma’s bleek dit een uitdaging te zijn. Rik: “Litecad zag gelukkig wel potentie in mij en zij hebben mij de kans gegeven om mezelf verder te ontwikkelen binnen een mooi project op Tankenpark Delfzijl.”

“het mooiste vind ik dat Litecad bij de kennismaking niet alleen naar mijn papieren hebben gekeken maar echt naar mij als persoon”

Koffie & veilig werken volgens plan

Rik is voor NAM als Operation Technician werkzaam op het tankenpark Delfzijl. Hoe ziet een dag eruit als Operation Technican? “Ik begin met koffie, vervolgens zet ik de gasmeters aan en schakel met de shift of er nog bijzonderheden zijn geweest en welke werkaamheden gepland staan voor de komende dag. Daarna volgt de werkvergunning uitgifte. We geven alleen de laag risico werkvergunning uit vanuit de controlekamer. Als dat klaar is lopen we naar de locatie om op de plek zelf de hoog risico werkvergunningen uit te geven. Daarna is mijn rol voornamelijk controlerend en aansturend, zodat de werkzaamheden veilig en volgens plan worden uitgevoerd.” Rik vertelt dat de cultuur op een NAM locatie heel anders is dan in de grote vaart. “Op een schip heerst een hierarchische cultuur. De overgang naar NAM is dan wel groot. Hier is de organisatie platter, waardoor je veel meer vragen en tegengas krijgt. Daar moest ik in het begin aan wennen, maar dat gaat steeds beter.”

Uitdaging

Het belangrijkste in zijn werk vindt Rik uitdaging: “In deze rol ben ik nog bezig de kennis eigen te maken. Het zijn complexe installaties en systemen waar veel technische kennis voor vereist is. Dus voor mij nu nog genoeg uitdaging!” Kennis die hij nog mist gaat Rik zich via de opleiding tot Operator, aangeboden door Litecad, eigen maken. “Deze opleiding is in verband met covid even uitgesteld, maar hoop dat ik hier volgend jaar mee aan de slag kan.”

Tot slot: wat doe je in je vrije tijd als je niet aan het werk bent? “Ik heb een gezin met twee jonge kinderen van 1 en 2 dus veel vrije tijd blijft er niet over. De basgitaar staat te verstoffen, maar dat wil ik graag weer oppakken, evenals het hardlopen en sporten,” vertelt Rik. “Maar ik lees ook graag. Op dit moment ‘The Painted Bird’, van Jerzy Kosinski. Dit gaat over een Joods jongetje in de Tweede Wereldoorlog. Echt een aanrader, heel indrukwekkend.”