Nieuws & Blogs

Wat niet kan is nog niet bedacht

Datum: 4-10-2021

In gesprek met collega Litecad’er Jurgens Oosthuizen, Focalpoint brandmeld-, blus- en alarmeringsinstallaties, gasdetectie en ontruiming

Jurgens is opgegroeid in het kleine plaatsje ‘Welkom’ in Zuid Afrika. De passie voor electrotechniek zit overduidelijk in zijn genen. Het begon al op jonge leeftijd met het knutselen met stekkers en draadjes tot het aanleggen van complete alarminstallaties voor zijn slaapkamer. Heel veilig was dat niet altijd, vertelt hij lachend. Het is dan ook niet vreemd dat hij voor een technische studie koos. Eerst elektrotechniek, toen industriële elektronica en vervolgens mechanica. In Nederland kwam Jurgens 15 jaar geleden in contact met Litecad waar hij aan de slag ging als Instrumentatie Engineer bij Yokogawa. Op dit moment werkt Jurgens bij de Gasunie.

Wat houdt je werk specifiek in?
“Ik ben Focalpoint voor de locaties van Gasunie voor brand- en gasdetectie, alarmpanelen en blusinstallatie. Als er specialistisch advies nodig is over technische onderdelen van deze installaties komen ze naar mij. Daarnaast ben ik deels verantwoordelijk voor maintenance waarbij ik meerjarenplannen opstel en beheer ik de verschillende contracten. 

Waar haal je het meeste energie uit in je werk?
“Het leukste vind ik complexe technische problemen. Iets wat niemand voor elkaar lijkt te krijgen is voor mij een enorme uitdaging om 100% voor te gaan. Door out of the box te denken kom ik vaak tot creatieve oplossingen. Daar kan ik me echt in vastbijten. Dit begon vroeger al: ik had een oude motor uit 1983 waarvan men zei: “dat ding kan nooit gemaakt worden”. Ik heb 1,5 jaar gespeurd naar onderdelen, veel zelf geknutseld en uiteindelijk rijdt hij weer! In mijn wereld is wat niet kan is nog niet bedacht. Het geeft mij zoveel voldoening als het dan alsnog lukt!”

Waar ben je trots op?
“Ik heb onlangs onderzoek gedaan naar alternatieven voor schuimblussen. Op veel oudere installaties wordt nog gebruik gemaakt van blusinstallaties met schuimblussen. Dit kan schadelijk zijn voor mens en milieu. Door het ombouwen van de installaties is het nu mogelijk om met water te blussen. Door gebruik te maken van een zogenaamde ‘fine water mist blussystematiek’ wordt het oppervlakte heel snel afgekoeld. Daardoor neem je explosiegevaar weg. Om die verneveling te produceren is veel druk nodig. We werken hierbij met een set van Argonite blusgascilinders (300 bar) t.b.v. de aandrijving van de hogedruk waterpomp. Allemaal pneumatisch aangedreven. Na verschillende testen is mijn theorie inmiddels getoetst door SODM en brandweer en uiteindelijk goedgekeurd.”

Er is veel vraag naar Instrumentatie Engineers en Jurgens wordt dan ook vaak benaderd voor andere projecten. Maar zoals hij zelf aangeeft: ik zit prima bij Litecad en Gasunie. Ik heb een superleuke baan, veel uitdaging en groeimogelijkheden. In de afgelopen 15 jaar heeft Litecad zich bewezen door telkens weer veel mooie projecten aan te bieden. Bij Litecad ben je geen nummer. Ik heb nog altijd een soort loyaliteit richting de organisatie en specifiek richting Arjan, die mij toentertijd heeft geholpen om in dit vak verder door te groeien. Ik vind Litecad ook een van de betere ingenieursbureaus. Aangezien er veel vergrijzing is binnen mijn vakgebied biedt vooral de Litecad Campus een mooie kans om jonge mensen te enthousiasmeren voor dit vak.”