Nieuws & Blogs

Zeggen wat je doet en doen wat je zegt

Datum: 29-7-2021

Voor de rubriek 'ken je collega' een interview met Alex Rolfes, via Litecad werkzaam bij Tennet als veiligheidskundige. 

Alex heeft de passie en gedrevenheid voor veiligheid niet van een vreemde. Zijn vader Jan Rolfes werkt al jaren voor Litecad als veiligheidskundige. Maar de echte kennismaking met Litecad begon jaren geleden in het motorsportcircuit, waar Litecad sponsor is van een raceteam en waar Alex een tijd actief is geweest als teamlid.

Alex heeft als veiligheidskundige al veel ervaring opgedaan binnen verschillende industrieën. En juist dat aspect maakt zijn werk uitdagend en interessant. Alex: “Elke industrie heeft weer een andere veiligheidsstandaard en heeft weer andere uitdagingen op het gebied van veiligheid. Er zit veel verschil in de manier waarop veiligheid wordt ingericht binnen bijvoorbeeld olie- en gas en de voedingsmiddelenindustrie. De olie- en gasindustrie staat wat veiligheid betreft echt bovenaan de ladder. De kennis en ervaring die ik heb opgedaan bij GLT Plus is dan ook heel waardevol gebleken binnen de industrie waar ik nu werk: het hoogspanningsnet bij TenneT.

Van een grote brand naar een grotere uitdaging

Daar kwam Alex al vrij snel voor een grote uitdaging te staan. “Bij Tennet zat ik de eerste periode op wat kleinere projecten met niet veel uitdaging en variatie. Er kwam zelfs een moment dat ik dacht, misschien biedt deze industrie mij toch te weinig nieuwe kennis en groei." Maar dan, in de laatste dagen van 2019, is er een grote brand in Doetinchem. Op een 380 KV station vliegt een grote transformator in brand. Een urenlange vuurzee die moeilijk onder controle te krijgen was. Alex: "Dan merk je dat deze industrie onvoldoende is voorbereid op dit soort grote calamiteiten. Want vervolgens moest er een onderzoek opgestart worden, herstelwerkzaamheden plaatsvinden en de transformator van 33 ton moest op transport en veilig afgevoerd worden. Ik wilde meer uitdaging, en die heb ik gekregen. Het was een fantastisch project om te doen. Met mijn ervaring en kennis opgedaan in de olie- en gasindustrie heb ik hierdoor wel echt een waardevolle bijdrage kunnen leveren.”

Zeggen wat je doet en doen wat je zegt

Over Litecad zegt Alex: “ik heb via verschillende bureaus gewerkt, maar ik zie dat Litecad er wel uitspringt als je het hebt over professionaliteit en betrouwbaarheid. "Zeggen wat je doet en doen wat je zegt". Dit zie ik terug bij Litecad en daar geloof ik zelf ook in.” Maar ook het investeren in medewerkers en de verbinding met de Litecad Campus ziet Alex als vrij uniek. “Ik zie voor de Litecad Campus nog wel kansen om veiligheidsmodules integraal aan te bieden Heel concreet: wat is nou veiligheid, Hoe werkt het met de bouwprocesbepalingen, Wat betekent vanuit de Arbowet de zorgplicht voor een werkgever, etc. Zodat veilig werken ook bij de nieuwe generatie leidinggevenden goed tussen de oren komt.”

Carrièreswitch naar het onderwijs

Naast zijn werk bij TenneT heeft Alex met zijn vader een eigen onderneming en is hij actief als docent voor veiligheidsopleidingen zoals VCA en Fysieke belasting. “Ik merk dat ik uit het lesgeven veel voldoening haal. Mocht ik ooit een overstap maken in mijn carrière, dan is het onderwijs wel een grote kanshebber.” Maar ook de scheepvaart trekt Alex. Hobbymatig geeft hij vaarbewijscursussen en hoe kan het ook anders, is hij zelf trotse bezitter van een motorsailer . “Mijn vrije tijd besteed ik aan het opknappen van deze boot zodat die betrouwbaar, veilig en zeewaardig wordt. Vooralsnog, nu de kinderen klein zijn, op de Friese meren, hopelijk volgend jaar kunnen we de Waddenzee testen en wie weet daarna echt de open zee op.”