Projecten

Uitbreiding Stikstof Installatie Zuidbroek

Om de gaswinning in Groningen zo snel mogelijk te brengen naar nul, is de uitbreiding van de stikstofinstallatie nabij Zuidbroek een noodzakelijke maatregel. Door de uitbreiding kan een reductie van ongeveer 7 miljard m3 Groningengas per jaar worden gerealiseerd. Dat is ruim 25% van het binnenlandse verbruik van laagcalorisch gas in 2017. Door stikstof bij te mengen aan (geïmporteerd) hoogcalorisch gas kan pseudo Groningengas worden geproduceerd dat geschikt is voor de cv– en kookapparatuur in huishoudens.

De installatie beslaat een terrein van ongeveer 12 hectare en krijgt een capaciteit van 180.000 m3 stikstof per uur. Deze capaciteit is ruim 10 keer groter dan de bestaande stikstofinstallatie in Zuidbroek. De planning is dat de installatie in het eerste kwartaal van 2022 in gebruik genomen wordt. Lees hier meer over het project.
 

Activiteiten Litecad: flexteam Operator Technicians

Voor de uitbreiding van de Gasunie installatie Zuidbroek heeft Litecad in samenwerking met Star-Group een flexteam technische proces operators ingezet. Na een intensief inwerk- en opleidingstraject is dit team gedurende 3 jaar verantwoordelijk voor het uitvoeren van alle voorkomende proces- en bedieningstaken aan de stikstofinstallaties en de mengstations op locatie Zuidbroek. In de beginfase wordt ondersteund bij de commissioning en na de opstartfase bij de bediening van de installatie.

De installatie speelt een belangrijke rol bij de leveringszekerheid van aardgas. De installatie bestaat uit een aantal hoofdprocesdelen:

  •  drie luchtscheidingsinstallaties;
  •  drie mengstations, waarin aardgas wordt gemengd met stikstof (N2) van de luchtscheidingsinstallatie.
Werkzaamheden
  • Flexteam inzet Operator Technicians
  • Ondersteuning Commissioning
  • Advisering onderhoudsplan
  • SAP data verwerking
  • ATEX & NEN inspecties