Projectmanagement voor Technici

Opleiding Projectmanagement voor Technici

Heb je de ambitie om door te groeien tot een succesvolle projectmanager?

Hoe blijf je in control over je projecten? Hoe kun je kansen optimaal benutten, risico's verminderen en onnodige bijstellingen voorkomen? In deze opleiding leer je de do's en don'ts van projectmanagement in een technische omgeving.

De eisen die worden gesteld aan de uitvoering van projecten binnen alle domeinen nemen toe. Dus ook die binnen het technische domein. Projectbeheersing is belangrijk, budgetoverschrijdingen worden niet geaccepteerd en planningen worden scherper gesteld.

Als projectleider/projectmanager speel je hierbij een belangrijke rol. Zorgen voor stabiele projecten welke voldoen aan het beschreven en overeengekomen resultaat is jouw expliciete verantwoordelijkheid. 

VRAAG HIER DE FLYER AAN

Opleidingsinformatie

 • Duur: één jaar
 • Lesdagen: om de week op woensdag van 15.00 - 20.00 uur 
 • Locatie: Litecad Campus in Hoogeveen
 • Studiebelasting: 80 uur les & individuele voorbereidingstijd

Tijdens deze opleiding groei je uit tot een projectleider 2.0. Je leert hoe je het rendement verhoogt en ervoor zorgt dat de productiviteit toeneemt. Jij wordt een professioneler manager van je team en realiseert een hogere score door verbetering van de gunfactor en je creatievere oplossingen.

Lesprogramma

Het lesprogramma bestaat globaal uit vier onderdelen:

 • Kick-off: algemene inleiding en uitleg van het programma
 • Theorie over projectmanagement: gedragsmatige en de contextuele competenties
 • Persoonlijke effectiviteit, communicatie en leiderschap: mondelinge en schriftelijke communicatie, simulaties en praktijkcases, stijlen van leidinggeven en teambuilding
 • Projectmanagement (in de technische omgeving): marktontwikkeling en strategie, stakeholder-, omgevings- en verandermanagement, conflicthantering en onderhandelen, risicomanagement, juridische aspecten en contractvormen
 • Bedrijfskundige en procesmatige aspecten, projectbeheersing en controlling

Projectmanager 2.0

“Wat je aan leergeld betaalt krijg je er aan kennis bij”

Hoe ziet de projectmanager van de toekomst er in de praktijk uit? Ton, projectmanager Gasunie, deelt zijn visie over de belangrijkste competenties en vaardigheden van een projectmanager 2.0.

“Voor mij zijn er 4 belangrijke elementen om succesvol te zijn als project manager: ‘goed in je vel zitten, gevoel hebben voor het product, relatiebeheer en contractmanagement’. Als projectmanager begint het met goed in je vel zitten. In een project heb je altijd te maken met onzekerheden en spanningen. Bij de omvang en de uitdagingen van het project moet je jezelf goed voelen.

Het tweede element betreft gevoel hebben voor het product. Wat ga je opleveren. Van belang om te bepalen wat de kritische elementen van een project zijn en waar je belangrijkste risico’s liggen. Dit helpt bij het maken van onderscheid tussen hoofdzaken en bijzaken en op welke elementen sturing belangrijk is.

Het derde element: relatiebeheer in brede zin. Richting je team, klanten, af- en aannemers en omgeving. Een goede samenwerking is essentieel voor het eindresultaat van een project. Als projectmanager is het van belang om goed aan te voelen wat de mensen om je heen beweegt, wat hen drijft en bezighoudt, en andersom. Uiteindelijk is een project het gezamenlijk realiseren van een bepaald einddoel. Hoe haal je het beste uit een groep is een waardevolle vraag om regelmatig te stellen. Er zijn daarbij veel parallellen met de sport.

En als 4e: contractmanagement. Hier draait het om contractkeuzes en contractbeheer waar je in het voortraject je voordeel mee kunt doen. Dit kan alleen als je je eigen rol en die van je organisatie goed kent. Ben je in staat om het werk zelf uit te voeren en waar heb je kennis en capaciteit voor nodig? Elk project vraagt zijn eigen type aannemer. Een aannemer die gewend is om tuinhuisjes te bouwen moet je niet een grote fabriek laten bouwen en andersom.

Tot slot. Tijdens een project wordt nogal eens leergeld betaald. Mijn motto: "probeer het te voorkomen maar bedenk: wat je aan leergeld betaalt krijg je er aan kennis bij."

Doelgroep

Je hebt een relevante mbo- of hbo-opleiding en enige jaren werkervaring met projecten. Je hoeft overigens geen projectleider te zijn om met de opleiding te starten. 

Intake

Voorafgaand aan de start van de opleiding wordt in een intake bepaald of je voldoet aan de startcriteria  van de opleiding om het rendement van de opleiding voor alle deelnemers zo hoog mogelijk te laten zijn. 

Toetsing

Gedurende de opleiding krijg je verschillende toetsen over de behandelde stof en je reflecteert op je eigen praktijk. Door het maken van een eindopdracht reflecteer je op een (eigen) project. De opleiding sluit dus optimaal aan op jouw werksituatie. 

Gecertificeerd diploma

Na het afronden van de opleiding ontvang je een post-HBO-diploma van de Stichting Post Hoger Beroepsonderwijs Nederland.  

Docenten

De opleiding Projectmanagement voor Technici wordt gegeven door een tweetal vakdocenten, thematisch aangevuld met een aantal gastdocenten, allen werkzaam vanuit de beroepspraktijk.  Zo zorgen we ervoor dat alles wat je leert actueel is en optimaal aansluit op de beroepspraktijk.

Overige informatie

De opleiding wordt verzorgd door de Hogeschool Utrecht in samenwerking met de Litecad Campus. De lessen worden gegeven vanuit de Litecad Campus in Hoogeveen.

Waarom Projectmanagement voor Technici? 

 • Kom verder in je carrière: eigentijds onderwijs dat goed aansluit op de praktijk en verbreding van jouw netwerk
 • In het Noorden van het land. Je kunt de locatie goed bereiken per openbaar vervoer en de auto.
 • Praktijkgericht onderwijs: jouw ervaringen zijn input voor de lessen die je volgt. Wat je leert, pas je meteen toe in je werk.
   

Heb je belangstelling? Neem dan contact op met Litecad Campus via 0528-220021 / campus@litecad.nl