Nieuws & Blogs

In de SpotLiteS: Wim Withaar

Datum: 8-3-2023

Een ochtendje op bezoek bij collega Wim Withaar, LVP'er op het Project Pipeline Cleaning, cluster Annerveen/Wildervank. Een mooi inkijkje in wat het project inhoudt en hoe Wim daarnaast als student de Beroepsopleiding Pipeliner managet. 

“Destijds ben ik bij Purit in Klazienaveen begonnen als operator en uiteindelijk ben ik daar doorgegroeid naar Hoofd Operator. Toen de kans voorbij kwam om bij de NAM aan het werk te gaan als SOT’er dacht ik: als ik nog een keer iets anders wil dan is dit een goede optie. En zo ben ik eerst via een ander bureau en daarna via Litecad bij NAM area East terechtgekomen. Momenteel ben ik als LVP’er aan het werk op het Project Pipeline Cleaning cluster Annerveen/Wildervank.  

Sowieso had ik er oren naar om weer een studie op te pakken en toen ik met Litecad in gesprek ging, werd mij de kans geboden om deel te nemen aan de Beroepsopleiding Pipeliner. Na een proefles in Utrecht werd ik enthousiast. Het is een brede opleiding waarbij het hele vakgebied van ondergronds leidingwerk voorbijkomt. Van onderhoud tot modificaties, van nieuwbouw tot tracébepaling. Of ik toekomst zie in het vakgebied rondom pijpleidingen? Zeker weten dat ik daar toekomst in zie. Vooral  als het gaat om waterstof. Ik kan me niet voorstellen dat bijvoorbeeld grote stoominstallaties zoals op het Emmtech-terrein of in de Eemshaven allemaal op elektriciteit kunnen draaien. Waterstof is dan een heel goed alternatief, overigens ook voor huishoudens. En dan blijft het onderhouden van leidingen altijd belangrijk.

Ik zit nu in de opruimfase van NAM-locaties. Ons team maakt de leidingen schoon. Voordat we met de schoonmaak starten, wordt het kwikgehalte gemeten door een laboratorium. Vervolgens gaan we de leidingen flushen met warm water, zeep en een enorme hoeveelheid lucht. Daarmee creëren we een mistflow waarmee we de binnenwand van de leidingen min of meer schoonstralen. Daarna vangen we het water weer op en deze watermonsters laten we weer door het lab analyseren op kwikwaardes. Zijn de waardes laag genoeg dan gaan we een XRF(X-ray Fluoresence)-meting op 4 punten uitvoeren (3, 6, 9 en 12). Die meting moet dan onder een bepaald gemiddelde komen en pas dan is de leiding schoon genoeg om of te hergebruiken of om te slopen. 

Met deze werkzaamheden zijn we begonnen in Schoonebeek in het najaar van 2022. Het ging daar om een oude stoomleiding, die nu wordt hergebruikt voor vloeistof. Daarna volgde de locatie Annerveen. Het streven is om met steeds minder water te spoelen en dat lukt goed. Door de tijd heen hebben we stapsgewijs mooie procentuele reducties gehaald in hoeveelheden afvalwater. Dit afvalwater wordt uiteindelijk afgevoerd naar ATM (Afvalterminal Moerdijk). Daar zitten strenge voorwaarden aan vast. Wij monsteren het water voordat het naar ATM wordt vervoerd en ATM bemonstert het ook nog een keer als het daar aankomt. In die monsters mag nagenoeg geen verschil zitten. Bij ATM worden alle monsters gedocumenteerd.

Bij de Beroepsopleiding Pipeliner heb ik het meeste raakvlak met lessen over onderhoud, corrosie, kathodische bescherming en pijpleidingenbeheer. De lessen over projectmatig werken en werkvoorbereiding zijn ook erg interessant en zeker bruikbaar in mijn werk. En als ik in de toekomst aan een ander project werk, zal er weer aansluiting zijn met andere lessen. De excursie in januari naar Applus RTD was ontzettend interessant. Daar kregen we verdieping in bijvoorbeeld het bepalen van wanddiktes, lastechnieken, het interpreteren van rapportages en wat je allemaal kunt zien op een foto. Ik heb nu veel meer idee en achtergrond bij hoe het allemaal in elkaar steekt. Daar heb ik in mijn dagdagelijkse werk absoluut profijt van. Ik moet bijvoorbeeld veel werkvergunningen uitgeven en nu heb ik meer beeld bij wat er gebeuren moet en wat achterliggende redenen zijn. Waarom moeten lassen bijvoorbeeld snel achter elkaar worden gelegd? Dat is omdat er pas afgekoeld mag worden als er 3 lassen gelegd. Dus ik begrijp nu ook dat als er een nieuwe las gelegd moet worden, er niet om 16.00 uur begonnen wordt want dan kunnen ze niet door. En ik heb meer begrip als er soms  eerder gestopt wordt met lassen: dan moet er immers eerst worden afgekoeld. Nu ik meer achtergrond heb laat ik me nog minder snel iets wijsmaken.  

De docenten van de Beroepsopleiding zijn allemaal mensen uit het vak en ze komen dan ook met veel praktijkvoorbeelden. Ze spreken de taal van de werkvloer. Dat is wel zo prettig. Het is vooral een praktisch ingestelde opleiding. De groep studenten -om ons zo maar even te noemen- heeft onderling heel goed contact. Als iemand even vastloopt dan is er altijd wel een collega-student die verder kan helpen. We helpen elkaar graag.

Als ik dan toch iets minder positiefs mag noemen, dan is dat de rit naar de Hogeschool Utrecht waar de lessen gegeven worden. Vooral op de heenreis is er nog wel eens file. Voor mijn nog jonge gezin is het ook wel eens schikken: op de dinsdag rijd ik naar het werk en dan slaapt iedereen nog en als ik ’s avonds terugkom in mijn woonplaats Coevorden liggen ze alweer in bed. Aan de andere kant: de opleiding duurt een jaar en dat is goed te overzien. De vakanties tussendoor zijn prettig om weer wat op adem te komen.

Het werken bij NAM bevalt me prima en dat geldt ook voor het werken via Litecad. Ik heb veel gevoel bij Litecad, we zitten dichtbij elkaar. Als er wat is, is iedereen makkelijk benaderbaar en wordt het snel opgelost. En zo moet het ook zijn want we zijn allemaal al druk genoeg!”