Nieuws & Blogs

Over draadjes en data gesproken

Datum: 18-11-2021

In gesprek met Dennis Jongejan, sinds 2007 werkzaam bij de Metering afdeling Den Helder en Offshore. Begonnen als Metering Technicus, later Senior Metering Technicus en sinds 2017 als Supervisor Metering voor Litecad bij onze opdrachtgever NAM in Den Helder. Geboren en getogen in IJmuiden, fanatieke waterpoloër en een echte Noord-Hollander met veel enthousiasme en een enorme bak ervaring in zijn vakgebied. Voor vandaag was hij vroeg uit de veren en is hij ‘even’ voor de opleiding Projectmanagement voor Engineers afgereisd naar Hoogeveen. 

Als Supervisor Metering beoordeelt Dennis de planning, onderhoud en kwaliteit van kalibraties waaronder het aansluiten en tot standbrengen van de digitale communicatie van de flowmeters in de fiscale metering in Den Helder. En voert wanneer nodig correcties uit in de software van de flowmeters die getest zijn. Voor de niet techneuten onder ons: “het analyseren en beoordelen van de enorme hoeveelheid data die uit een paar draadjes komt”, vat Dennis kort samen. 

Een complexe en specialistische functie kun je wel zeggen. Zo ervaart Dennis dat ook. Hij haalt zijn energie dan ook uit het oplossen van complexe storingen. Dennis: “Als we een storing snel kunnen oplossen dan heb ik een goede dag, maar ook als een installatie na een modificatie weer probleemloos opstart ben ik blij. Zoals een paar maanden geleden bij een turnaround op de plant in Den Helder. Daar is de gas flow meting naar Gasunie aangepast. Reden voor deze aanpassing was dat de huidige gas flow de minimum flow naderde waarbij de nauwkeurigheid nog acceptabel is. De 16” turbine meters zijn vervangen door 6” ultrasoon meters, hierbij zijn ook de aansluitende leidingdelen aangepast. Door deze aanpassing is de gas flow meting weer toekomstbestendig. Ik ben dan wel echt trots op het feit dat de engineering, detail design en uitvoering van het instrumentatie gedeelte door ons eigen metering team zijn uitgevoerd en dat de opstart zonder problemen is verlopen.” 

Een paar jaar geleden is Dennis doorgegroeid naar Supervisor Metering waarbij hij een multidisciplinair team specialisten aanstuurt. Een leuke nieuwe uitdaging! Maar de ambities van Dennis reiken verder. “Onlangs ben ik gestart met de opleiding Projectmanagement voor Engineers, georganiseerd door Litecad en de Hogeschool Utrecht. Een opleiding waarin ik hoop alle facetten te kunnen leren van het projectmanagement, die ik  uiteindelijk toe kan passen binnen mijn huidige werk.”  

De eerste kennismaking met Litecad was via een collega van Dennis. “Ik merkte dat de lijnen bij de werkgever (Litecad) van mijn collega veel korter waren, als er iets nodig was werd het meteen geregeld. Gewoon lekker direct, nuchter, open en daadkrachtig. En een mooie stap in mijn salaris. De keus was toen snel gemaakt. En dat ervaar ik na bijna 5 jaar werken voor Litecad nog steeds zo.