Projecten

NAM Energietransitie

NAM heeft eind 2020 een aanbesteding gegund aan het samenwerkingsverband van Litecad & STAR voor het leveren van specialisten op het gebied van technische (maintenance)engineering, constructie - commissioning en operatie. Een waardevolle aanvulling op eerder gegunde samenwerkingsverbanden bij o.a. HVC en Gasunie. Binnen het samenwerkingsverband zijn onze specifieke krachten gebundeld. Een uniek en succesvol business model om juiste specialisten snel te kunnen koppelen aan de sterk veranderende vraag als gevolg van de energietransitie Een business model dat volledig gericht is op het managen van de verwachtingen van alle stakeholders met focus op persoonlijke groei en behoud van de talenten en kennis binnen de diverse organisaties. STAR & Litecad treden dus niet enkel op als een samenwerkingsverband ten behoeve van het leveren van mensen voor de technische inleen, maar juist als business partner in deze fase van de energietransitie.

Vanaf medio 2022 is er in een gemiddeld jaar geen gas meer nodig uit het NAM-Groningenveld. Het veld blijft daarna tijdelijk en alleen voor uitzonderlijke situaties beschikbaar als reservemiddel. Op die manier is een klein aantal locaties gebruiksklaar als dat plotseling nodig is, bijvoorbeeld bij een extreem strenge winter, in combinatie met uitval van grote installaties. Na deze periode van inzetbaarheid in uitzonderlijke situaties, gaat het Groningenveld helemaal dicht. In Nederland blijven we de komende jaren nog aardgas nodig hebben in het kader van de energietransitie. We koken en verwarmen onze huizen bijvoorbeeld vaak nog met aardgas en hebben nog te weinig duurzame energie om nu al helemaal zonder aardgas te kunnen. Buiten Groningen blijven zolang nog vele gasvelden produceren en moeten deze dan ook in de komende jaren worden onderhouden. Zo ook tientallen grote offshore installaties en het olie veld bij Schoonebeek, één van de grootste op land in Europa. Tevens zullen de ondergrondse Gas opslagen ook het komende decennium nog een cruciale rol gaan spelen in de energietransitie.

Het STAR-LITECAD samenwerkingsverband biedt NAM de mogelijkheid veilig, efficiënt en passend op deze veranderingen en wisselende vraag van personeelsbehoefte en kennis in haar Gas-behoeften te kunnen inspelen. Het samenwerkingsverband biedt onze medewerkers de mogelijkheid zich optimaal te blijven ontwikkelen in de energiemarkt en zij blijven daarmee duurzaam inzetbaar.

 

Werkzaamheden
  • Flexteam Operator (Technicians)
  • Maintenance engineering
  • Commissioning & Startup teams
  • inspectiediensten