Projectmanagement voor Engineers

Opleiding Projectmanagement voor Engineers

Op 3 november 2021 start de post-bachelor-opleiding Projectmanagement voor Engineers in Hoogeveen. Word jij de projectmanager 2.0? Meld je dan nu aan. 

Hoe blijf je in control over je projecten? Hoe kun je kansen optimaal benutten, risico's verminderen en onnodige bijstellingen voorkomen? In deze opleiding leer je de do's en don'ts van projectmanagement in een technische omgeving.

De eisen die worden gesteld aan de uitvoering van projecten binnen het technisch domein nemen toe. Projectbeheersing is belangrijk, onnodige budgetoverschrijdingen worden minder geaccepteerd. Als projectleider speel je hierbij een belangrijke rol. Zorgen voor stabiele projecten met een gezond rendement is jouw verantwoordelijkheid. 

Vraag hier de brochure aan

Opleidingsinhoud

 • Post-bachelor 
 • 20 bijeenkomsten tweewekelijks op dinsdagavond
 • Litecad Campus - Hoogeveen
 • Startdatum: 3 november 2021

Tijdens de post-bacheloropleiding Projectmanagement voor Engineers groei je uit tot een projectleider 2.0. Je leert hoe je het rendement verhoogt, ervoor zorgt dat de productiviteit toeneemt en hoe er een hogere EMVI-score ontstaat door een hogere gunfactor en creatievere, grensoverschrijdende oplossingen.

Heb je belangstelling? Neem dan contact op met Litecad Campus via 0528-220021 / campus@litecad.nl

Programma

Het programma bestaat uit vier onderdelen:

 • Kick-off: algemene inleiding en uitleg van het groepsproces
 • Theorie over projectmanagement: IPMA-systematiek en technische, gedragsmatige en de contextuele competenties
 • Persoonlijke effectiviteit, communicatie en leiderschap: mondelinge en schriftelijke communicatie, simulaties en praktijkcases, situationeel leidinggeven en adaptief leiderschap, teambuilding
 • Projectmanagement in de technische omgeving: marktontwikkeling en strategie, stakeholder- en verandermanagement, conflicthantering en onderhandelen, risicomanagement, juridische aspecten en contractvormen
 • Excursies: door bij elkaar op bedrijfsbezoek te gaan leer je van elkaar. 
 • Toetsing: gedurende de opleiding krijg je de opdracht om de behandelde stof te vertalen naar jouw praktijk. Dit doe je door tijdens de opleiding een projectplan te maken of te beoordelen. Daar sluit de opleiding optimaal aan op jouw werksituatie. 

Projectmanager 2.0

“Wat je aan leergeld betaalt krijg je er aan kennis bij”

Hoe ziet de projectmanager van de toekomst er in de praktijk uit? Ton, projectmanager Gasunie, deelt zijn visie over de belangrijkste competenties en vaardigheden van een projectmanager 2.0.

“Voor mij zijn er 4 belangrijke elementen om succesvol te zijn als project manager: ‘goed in je vel zitten, gevoel hebben voor het product, relatiebeheer en contractmanagement’. Als projectmanager begint het met goed in je vel zitten. In een project heb je altijd te maken met onzekerheden en spanningen. Bij de omvang en de uitdagingen van het project moet je jezelf goed voelen.

Het tweede element betreft gevoel hebben voor het product. Wat ga je opleveren. Van belang om te bepalen wat de kritische elementen van een project zijn en waar je belangrijkste risico’s liggen. Dit helpt bij het maken van onderscheid tussen hoofdzaken en bijzaken en op welke elementen sturing belangrijk is.

Het derde element: relatiebeheer in brede zin. Richting je team, klanten, af- en aannemers en omgeving. Een goede samenwerking is essentieel voor het eindresultaat van een project. Als projectmanager is het van belang om goed aan te voelen wat de mensen om je heen beweegt, wat hen drijft en bezighoudt, en andersom. Uiteindelijk is een project het gezamenlijk realiseren van een bepaald einddoel. Hoe haal je het beste uit een groep is een waardevolle vraag om regelmatig te stellen. Er zijn daarbij veel parallellen met de sport.

En als 4e: contractmanagement. Hier draait het om contractkeuzes en contractbeheer waar je in het voortraject je voordeel mee kunt doen. Dit kan alleen als je je eigen rol en die van je organisatie goed kent. Ben je in staat om het werk zelf uit te voeren en waar heb je kennis en capaciteit voor nodig? Elk project vraagt zijn eigen type aannemer. Een aannemer die gewend is om tuinhuisjes te bouwen moet je niet een grote fabriek laten bouwen en andersom.

Tot slot. Tijdens een project wordt nogal eens leergeld betaald. Mijn motto: "probeer het te voorkomen maar bedenk: wat je aan leergeld betaalt krijg je er aan kennis bij."

Diploma

Na het afronden van de opleiding ontvang je een post-hbo-diploma van de Hogeschool Utrecht. 

IPMA level C certificering

Omdat er voor de behandeling van de projectmanagementtheorie aansluiting wordt gezocht bij de IPMA-systematiek, kun je besluiten om het IPMA level C certificaat te behalen. De certificering bestaat uit een theorie-examen en een assessment en wordt verzorgd door het CITO.

Dit traject maakt geen integraal onderdeel uit van de opleiding. De kosten hiervoor zijn niet bij de opleidingskosten inbegrepen.

Docenten

De opleiding Projectmanagement voor Engineers bestaat uit een interessante mix van interne vakdocenten van Hogeschool Utrecht en een aantal gastdocenten vanuit de beroepspraktijk. Zo zorgen we ervoor dat alles wat je leert actueel is en optimaal aansluit op de beroepspraktijk.

Competenties

Je verhoogt het rendement en zorgt ervoor dat de productiviteit toeneemt. Ook ontstaat er een hogere EMVI-score door een betere gunfactor en creatievere, grensoverschrijdende oplossingen. Tot slot bereik je een hogere return-on-investment (ROI) door een hoger percentage gescoorde projecten, omdat je een beter concurrerend aanbod opzet.

Overige informatie

De opleiding wordt verzorgd door de Hogeschool Utrecht in samenwerking met de Litecad Campus. De lessen worden gegeven vanuit de Litecad Campus in Hoogeveen.

Waarom Projectmanagement voor Engineers?

 • Kom verder in je carriere: eigentijds onderwijs dat goed aansluit op de praktijk en verbreding van jouw netwerk
 • In het Noorden van het land. Je kunt de locatie goed bereiken per openbaar vervoer en de auto.
 • Praktijkgericht onderwijs: jouw ervaringen zijn input voor de lessen die je volgt. Wat je leert, pas je meteen toe in je werk.

Deze opleiding is gecertificeerd door:

De post-bacheloropleiding Projectmanagement voor Engineers is gecertificeerd door Stichting Post Hoger Beroepsonderwijs Nederland.